כתובת המוזיאון והארכיון ההיסטורי – רחוב שבזי 41 ראש העין
שעות פעילות: ימים א'-ה' 08:00 - 16:00. הכניסה בתשלום ובתיאום מראש.
טלפון: 03-5034881/0
ניתן לקיים במקום בתשלום: תערוכות, הרצאות, כנסים, ימי עיון.

צוות המוזיאון:

פרטי יצירת קשר

ענת אחרק
מנהלת תפעול בית המייסדים ומוזיאון מורשת יהדות תימן
שבזי 41 ראש העין

יסכה רווה
מנהלת ארכיון היסטורי
שבזי 41 ראש העין

יואב חמרי
מנהל אחזקה
שבזי 41 ראש העין

ערכי מורשת בשילוב טעמים, צלילים ותנועה

בית המייסדים ומוזיאון מורשת יהדות תימן, שוכן במבנה מנדטורי מתקופת השלטון הבריטי, שהוכרז לשימור על-ידי הרשות המקומית בעשור ראשון של המאה ה- 21. המבנה עבר תהליך שיקום והתאמה, ומתוכנן להיפתח באביב 2022. בצמוד למבנה נמצא בית "יד לבנים" ואנדרטה לחללי העיר.

המבנה הוא שריד של בסיס התחזוקה של חיל האוויר הבריטי משלהי תקופת המנדט. עם הקמת המדינה הפך המחנה הבריטי הנטוש למחנה מעבר לעולים מתימן (1949 – 1950), ואז שימש מבנה זה בית תינוקות. עם הקמת היישוב ראש העין בראשית שנות החמישים שימש המבנה לצרכים שונים: מגורים זמניים לעולים, בית ספר לבנות, מחסן המועצה המקומית ותחנה לכיבוי אש..

המבנה נמצא בלב לבו של הגרעין ההיסטורי של העיר, בסמיכות למוסדות ציבור חשובים, על צירי תחבורה ראשיים, ועל תוואי היסטורי תיירותי משולט.

במוזיאון מוצגים ושמורים אוספים הנוגעים ליהדות תימן ולתולדות ראש העין כגון: כתבי יד, תכשיטים, תצלומים, טקסטיל, חפצים – כלי בית ועבודה, ספרים, מסמכים מראשית היישוב, עיתונות מקומית,  קלטות אודיו-ויזואליות ועוד.

בתצוגת הקבע תוכלו להתרשם מייחודה של יהדות תימן, תרבותה, מסורותיה ונכסי רוח שהנחילה לעם ישראל, השיבה לארץ וחבלי הקליטה. כמו כן, המוזיאון מציג תערוכות מתחלפות מאלבומים פרטיים של תושבי העיר.

הביקור בראש העין משקף חוויה תרבותית המתמצתת את ההוויה הישראלית כולה, בד בבד עם סיפורם הייחודי של עולי תימן. ממחנה העולים שקם על שרידי מחנה הצבא הבריטי והיה לעיר ואם בישראל, וסיפור של קהילה אשר השתלבה בחברה הישראלית למרות קשיי הקליטה ומשברי תרבות.

עיר שקיבצה אליה וותיקים ועולים, בני קהילות מגוונות ובני הארץ.

המוזיאון מארח קבוצות, משפחות ויחידים, ומציע מגוון פעילויות וסיורים מודרכים במוזיאון, באתרים היסטוריים בעיר ובבתי תושבים.

מקיים אירועי תרבות הפתוחים לקהל הרחב: הרצאות, סדנאות, ימי עיון וכנסים.

הקהילה המקומית שותפה לפעילויות המוזיאון - בתיעוד ובחקר של מורשת יהדות תימן וראש העין, בטיפול באוספים, בארגון אירועים וכדומה.

ארכיון ראש העין

הארכיון פועל במבנה המוזיאון המקומי והוא משמש גם ארכיון של המוזיאון. הצוות אוסף ושומר כל חומר בעל ערך היסטורי, חברתי ותרבותי הנוגע לתולדות ראש העין מתקופת המנדט ועד היום.
החומרים עוברים תהליך של רישום, קטלוג והנגשה באתרים ייעודיים ובתוכנה לניהול הארכיון.
בין האוספים הגדולים השמורים בארכיון ניתן למצוא:

  • עשרות אלפי תצלומים ותשלילים מאוסף הצלמים מיכאל כהן ויואל רצון חג'בי שנתרמו לארכיון. האוסף יונגש בקרוב באתר הספרייה הלאומית במסגרת פרויקט רשת ארכיוני ישראל (רא"י).
  • פרוטוקולים של הרשות המקומית מאז הקמתה בשנת 1955 ועד 2003. הפרוטוקולים יונגשו בקרוב באתר הספרייה הלאומית.
  • אוסף של אלפי תצלומים מאלבומי משפחות המונגשים באתר "ראש העין נגלית לעין".
  • אוסף של מאות תצלומים מאלבומי עירייה המתעדים אירועים, אנשים ומקומות בעיר בשנות התשעים.

תצלומים של למעלה מ- 65 בתי כנסת בעיר עם תקציר על תולדות כל בית כנסת.
בנוסף, בארכיון שמורים תיקי מסמכים של לשכות ראש העיר, מנכ"ל ודוברות, ארכיונים פרטיים של מוסדות וארגונים הקשורים לעיר, מפות, חפצים, אוסף אודיו-ויזואלי, תיעוד בעל פה, קטעי עיתונות, ספריית עיון ועוד.
החומרים הארכיוניים עומדים לשימוש עיריית ראש העין, גופי תכנון, מורים ותלמידים במערכת החינוך, חוקרים באקדמיה, כלי תקשורת, חוקרי שורשים ועוד.
ציבור המתעניינים והחוקרים מוזמן לעיין בחומרים הארכיוניים ובספרייה שלנו בתיאום מראש.